Metodologia de evaluare

In cadrul proiectului au fost evaluate institutional 29 de universitati.

Metodologia de evaluare a universitatilor, bazata pe Programul de Evaluare Institutionala (IEP), a fost elaborata si implementata de European University Association (EUA), in calitate de partener principal in cadrul proiectului. EUA reprezinta o organizatie internationala cu o vasta experienta in domeniul politicilor educationale si de cercetare din invatamantul superior din spatiul european.

Implementarea Programului de Evaluare Institutionala va contribui la extinderea autocunoasterii si autogestionarii institutionale cu efecte pozitive asupra structurilor institutionale, a capacitatilor, proceselor, politicilor si culturilor organizationale. Finalitatea pe termen lung a exercitiului de evaluare vizeaza cresterea capacitatii universitatilor romanesti de a contribui la dezvoltarea economica si sociala a tarii. 

Intreg procesul de evaluare institutionala a avut loc in doua runde, in prima runda au fost evaluate un numar de 17 universitati iar in cadrul celei de-a doua runde, 12 de universitati.

EUA a gestionat selectarea expertilor straini pentru alcatuirea echipelor de evaluatori pentru fiecare universitate. Fiecare echipa a fost formata din cinci persoane, actuali si fosti rectori, profesori cu un nivel inalt de experienta in evaluare, cat si studenti din universitatile europene. Fiecare echipa a realizat doua vizite de lucru la universitatea alocata,  elaborand ulterior un raport al evaluarii.

Fiecare runda a fost incheiata prin organizarea cate unui atelier de lucru post-evaluare, urmand ca la finalul intregului Program  de Evaluare Institutionala sa fie organizata o conferinta de diseminare a procesului de evaluare.

Cele 29 de rapoarte elaborate de experti vor fi integrate si valorificate sub forma unui set de recomandari privind organizarea invatamantului superior din Romania.